3.2. Ogļhidrāti
Ogļhidrāti dabā rodas fotosintēzes procesā, kas notiek augu zaļajās šūnās. To attēlo ķīmiskās reakcijas vienādojums:
6H2O + 6CO2 → C6H12O6 + 6O2
Fotosintēzes procesā tieši rodas vienkāršie ogļhidrāti jeb monosaharīdi, bet no tiem rodas saliktie ogļhidrāti – disaharīdi un polisaharīdi.
Ogļhidrātu klasifikācija
Monosaharīdi |
|
Disaharīdi |
Polisaharīdi |
Glikoze
Riboze
Dezoksiriboze
Fruktoze
|
|
Saharoze
|
Ciete
Celuloze
|
Ogļhidrātu pārvērtības un to nozīme
• Glikozes raksturīgākās pārvērtības ir dažādas rūgšanas reakcijas:
Glikozes rūgšanas reakcijas ir praktiski nozīmīgas rūpnieciskajā ražošanā – etilspirta, etiķskābes un citronskābes iegūšanā.
a) alkoholiskā rūgšana (spirtrūgšana) C6H12O6
2C2H5OH + 2CO2
↑
b) citronskābā rūgšana C6H12O6 +3O → C6H8O7 + 2H2O
c) pienskābā rūgšana
Tā norisinās kāpostu, gurķu un citu lauksaimniecības produktu skābēšanā.
• Saliktajiem ogļhidrātiem raksturīgas un praktiski nozīmīgas ir hidrolīzes reakcijas:
a) saharozes hidrolīze:
Izmanto „mākslīgā medus” jeb invertcukura iegūšanai. Saharozes hidrolīzes produktu – D-glikozes un D-fruktozes maisījums ir saldāks par saharozi.
b) cietes hidrolīze:
(C6H10O5)n + nH2O
nαC6H12O6 (glikoze)
c) celulozes hidrolīze:
(C6H10O5)n
+ nH2O
nβC6H12O6
(glikoze)
Saldvielas
Galvenā pārtikā lietojamā saldviela ir saharoze jeb cukurs.
Dažu izmantojamo saldvielu salduma pakāpe
Savienojums
|
Salduma pakāpe
|
Saharoze
|
1
|
D-fruktoze
|
1,2
|
D-glikoze
|
0,7
|
Ksilīts (mākslīgi iegūtā saldinātājviela)
|
1,1
|
Saharīns (mākslīgi iegūtā saldinātājviela
|
450
|
Aspartams (mākslīgi iegūtā saldinātājviela)
|
140
|
Medus sastāvs
Komponents
|
Sastāvs masas daļās, %
|
Ūdens
|
20
|
Glikoze
|
35 – 40
|
Fruktoze
|
35 – 40
|
Proteīni, aminoskābes
|
1
|
Minerālvielas
|
0,5
|
D. Cēdere, J. Logins. Organiskā ķīmija.
Glikozes pierādīšanas reakcijas
1. Pierādīšana ar Cu(OH)2.
|
2. Sudraba spoguļa reakcija |
Filma
|
Filma
|
Cietes pierādīšanas reakcija.
Ogļhidrātu šķīdība ūdenī.