3.2. Ogļhidrāti

Ogļhidrāti dabā rodas fotosintēzes procesā, kas notiek augu zaļajās šūnās. To attēlo ķīmiskās reakcijas vienādojums:

6H2O + 6CO2 → C6H12O6 + 6O2

Fotosintēzes procesā tieši rodas vienkāršie ogļhidrāti jeb monosaharīdi, bet no tiem rodas saliktie ogļhidrāti – disaharīdi un polisaharīdi.

Ogļhidrātu klasifikācija

Monosaharīdi Disaharīdi Polisaharīdi



Glikoze



Riboze



Dezoksiriboze



Fruktoze





Saharoze

Ciete


Celuloze


Ogļhidrātu pārvērtības un to nozīme

• Glikozes raksturīgākās pārvērtības ir dažādas rūgšanas reakcijas:
Glikozes rūgšanas reakcijas ir praktiski nozīmīgas rūpnieciskajā ražošanā – etilspirta, etiķskābes un citronskābes iegūšanā.



a) alkoholiskā rūgšana (spirtrūgšana) C6H12O6 2C2H5OH + 2CO2 ↑  

b) citronskābā rūgšana C6H12O6 +3O → C6H8O7 + 2H2

c) pienskābā rūgšana


Tā norisinās kāpostu, gurķu un citu lauksaimniecības produktu skābēšanā.

• Saliktajiem ogļhidrātiem raksturīgas un praktiski nozīmīgas ir hidrolīzes reakcijas:
a) saharozes hidrolīze:


Izmanto „mākslīgā medus” jeb invertcukura iegūšanai. Saharozes hidrolīzes produktu – D-glikozes un D-fruktozes maisījums ir saldāks par saharozi.

b) cietes hidrolīze:
(C6H10O5)n + nH2O C6H12O6 (glikoze)


c) celulozes hidrolīze:
(C6H10O5)n + nH2O C6H12O6 (glikoze)


Saldvielas

Galvenā pārtikā lietojamā saldviela ir saharoze jeb cukurs.


Dažu izmantojamo saldvielu salduma pakāpe

Savienojums Salduma pakāpe
Saharoze 1
D-fruktoze 1,2
D-glikoze 0,7
Ksilīts (mākslīgi iegūtā saldinātājviela) 1,1
Saharīns (mākslīgi iegūtā saldinātājviela 450
Aspartams (mākslīgi iegūtā saldinātājviela) 140


Medus sastāvs

Komponents Sastāvs masas daļās, %
Ūdens 20
Glikoze 35 – 40
Fruktoze 35 – 40
Proteīni, aminoskābes 1
Minerālvielas 0,5
D. Cēdere, J. Logins. Organiskā ķīmija.

Glikozes pierādīšanas reakcijas

1. Pierādīšana ar Cu(OH)2. 2. Sudraba spoguļa reakcija 
Filma


Filma



Cietes pierādīšanas reakcija.

 

Ogļhidrātu šķīdība ūdenī.

Filma


Filma

Filma