2. uzdevums.
Eksperimentālos apstākļos ar pepsīnu veica ādas rūpniecības atkritumu pārstrādi. Process raksturots 4. attēlā. Eksperimentu uzsāka istabas temperatūrā, nemainot pepsīna daudzumu. Eksperimenta gaitā mainīja pārstrādes apstākļus (temperatūru,
substrāta koncentrāciju, vides pH, pievienojot skābi vai bāzi).
3. attēla grafikos parādīts kā mainās ķīmisko reakciju ātrums atkarībā no dažādiem apstākļiem.
|
|
|
|
3. att. Reakcijas ātruma maiņa, mainot vides apstākļus
|
Izmantojot tos, analizē reakcijas ātruma izmaiņas 4. attēlā!
4. att. Reakcijas ātruma izmaiņas eksperimentā.
Atrisinājums
1. Kādai vielu grupai pieder pepsīns? Kas šajā eksperimentā ir pepsīna substrāts?
Tālāk
Pepsīns ir olbaltumviela ar fermenta īpašībām, tā substrāts ir olbaltumvielas, kuras atrodas ādu pārstrādes atkritumos.
Tālāk
2. Kā izmainās reakciju ātrums intervālā no A līdz B?
Tālāk
Reakcijas ātrums nedaudz palielinās.
Tālāk
3. Kā izmainās reakciju aktivitāte intervālā no B līdz C? Kādi faktori varētu izraisīt
šīs izmaiņas?
Tālāk
Reakcijas ātrums ir pazeminājies. To vatr izraisīt:
a) temperatūras paaugstināšanās
virs 40 °C (3. att. a),
b) sārma pievienošana, jo tad vides pH palielināsies
virs 2, un samazināsies pepsīna aktivitāte (3. att. d).
Tālāk
4. Kā izmainās reakciju aktivitāte pēc punkta C? Kādi faktori to var izraisīt?
Tālāk
Pēc punkta C reakcijas ātrums pieaug. To var izraisīt:
a) optimālas temperatūras (20 °C – 30 °C) uzturēšana (3. att. a),
b) skābes pievienošana, jo tad pazemināsies
vides pH, un pieaugs pepsīna aktivitāte (3. att. d).
Tālāk
5. Kurš faktors vismazāk ietekmē reakcijas ātrumu?
Tālāk
Vismazākās izmaiņas izraisa substrāta koncentrācijas palielināšanās, tātad ādas
atkritumu pievienošana (3. att. c).
Tālāk
6. Pamatojoties uz faktu izpēti, secini, kā mainīti vides apstākļi punktos A, B, C!
Tālāk
A punktā ir palielināta substrāta koncentrācija, pievienoti ādas atkritumi.
B punktā temperatūra pārsniegusi 40 °C vai pievienots sārms.
C punktā temperatūra ir optimāla
(20 °C – 30 °C) vai pievienota skābe.