3.3.1. Ogļhidrāti
Ogļhidrātus iedala monosaharīdos,
disaharīdos
(sastāv no diviem monosaharīdu atlikumiem) un polisaharīdos (satur lielu daudzumu monosaharīdu molekulu).
Pazīstamākie monosaharīdi ir glikoze
(sastopama praktiski visās šūnās), fruktoze
(augļos), riboze un
dezoksiriboze
(ietilpst RNS un DNS sastāvā). Pazīstamākie disaharīdi:
laktoze
(piena cukurs),
saharoze (augos). Visizplatītākie polisaharīdi dzīvajos organismos ir ciete (augu ogļhidrātu rezerves), glikogēns (dzīvnieku ogļhidrātu rezerves), celuloze (augu šūnapvalks) un hitīns (posmkāju skeletā un sēņu šūnapvalks).
Ogļhidrātu iedalījums un piemēri
3. tabula
Monosaharīds |
Disaharīds |
Polisaharīds
|
Telpiskie modeļi |
|
|
|
1. att. Glikoze |
2. att. Laktoze
|
3. att. Celuloze
(fragments)
|