2024. gada 27. augustā norisinājās Latvijas Universitātes Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes (LU EZTF) Starpnozaru izglītības inovāciju centra (SIIC) organizētā ikgadējā metodiski praktiskā konference „Dabaszinātnes, matemātika, inženierzinātnes un tehnoloģijas skolā efektīvi un radoši”, Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā pulcējot vairāk kā 500 dalībniekus – skolotājus, skolu vadītājus, izglītības ekspertus un politikas veidotājus.
Konferences vadmotīvs šajā gadā – 

Kas kļūst svarīgāks par citu, mācoties digitālajā laikmetā, atnākot mākslīgajam intelektam?

Konferences ietvaros paralēli notika divi forumi – Kāda ir matemātikas mācīšana un mācīšanās digitālajā laikmetā? un Kāda ir dabaszinātņu mācīšana un mācīšanās digitālajā laikmetā?

Forumu ietvaros tika akcentētas digitālā laikmeta un mākslīgā intelekta ienākšanas mūsu ikdienā radītās iezīmes. Rodas nepieciešamība arvien vairāk skolas praksē ieviest kombinēto mācīšanos. Digitālās vides un mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas izceļ motivācijas un pašvadītas mācīšanās prasmju nozīmi, savukārt klātienes mācīšanās procesā priekšplānā izvirzās saruna, prasme uzklausīt un jautāt, praktiska darbošanās, spriešana. 

Forumā Kāda ir matemātikas mācīšana un mācīšanās digitālajā laikmetā? piedalījās LU vadošā pētniece Dr. Math. Ilze France, Limbažu Valsts ģimnāzijas direktore un matemātikas skolotāja, Dr. Math. Gunta Lāce, LU pētniece Ildze Čakāne, Talsu 2.vidusskolas direktora vietniece mācību darbā un matemātikas skolotāja Evija Ozola, Jelgavas Valsts ģimnāzijas matemātikas skolotāja Liene Krieviņa, VISC Vispārējās izglītības pārbaudījumu nodaļas vecākā eksperte Liene Purgaile un LU zinātniskā asistente Marta Mikīte. Forumu vadīja LU vecākā eksperte Laine Blūma.

Forumā Kāda ir dabaszinātņu mācīšana un mācīšanās digitālajā laikmetā? piedalījās LU vadošā pētniece Dr. Paed. Dace Namsone, LU vadošais pētnieks Dr. Geogr. Ģirts Burgmanis, LU pētnieks Kārlis Greitāns, ģeogrāfijas skolotāja Līna Bužoka no Ikškiles vidusskolas,  ģeogrāfijas un bioloģijas skolotāja Santa Baumane no Ķekavas vidusskolas. Forumu vadīja LU vecākais eksperts Uldis Dzērve.

Otrajā daļā dalībniekiem bija iespēja piedalīties ekspertu vadītās darbnīcās, uzklausīt kolēģu ierosinājumus Ideju tirgū, iepazīties ar uzņēmumu u.c. SIIC sadarbības partneru jaunumiem izstādē.

Noslēguma paneļdiskusijā Mākslīgais intelekts - problēmu radītājs vai risinātājs? tās dalībnieki akcentēja, kā mākslīgais intelekts šodien var palīdzēt skolotājam uzdevumu, pārbaudes darbu veidošanā, no kādiem riskiem vajadzētu izvairīties, iezīmējot arī nākotnes scenārijus. Paņeļdiskusijā piedalījās LU profesors Dr. Phys. Mārcis Auziņš, LU vadošā pētniece Dr. Psych. Solvita Umbraško un RSU vadošā pētniece Dr. Chem. Agnese Brangule un LU pētnieks Kārlis Greitāns. Paneļdiskusiju vadīja LU vecākais eksperts Uldis Dzērve. 

Konferences atklāšanas un matemātikas foruma videoieraksti pieejami:

Konferences programma šeit.

Atskats uz konferenci šeit.

LU EZTF SIIC komanda saka paldies ikvienam konferencē iesaistītajam dalībniekam!

Paldies Latvijas Universitātei, LU fakultātēm, Bioloģijas skolotāju asociācijai, Fizikas skolotāju asociācijai, Matemātikas skolotāju apvienībai, Ķīmijas skolotāju asociācijai un Latvijas Ģeogrāfijas biedrībai!

Foto: Ieva Ozoliņa

Dalīties